DAN ZHU


violina: 12. 7. - 17. 7.
(350 €)Dan Zhu, ki večinoma nastopa v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, danes na mednarodnem glasbenem prizorišču velja za enega vodilnih glasbenikov svoje generacije. Revija Strad ga je opisala kot rahločutnega umetnika, ki poslušalce navduši s človeško toplino in skromnostjo ter tonsko odličnostjo. Njegov nedavni nastop z bostonskim simfoničnim orkestrom na festivalu v Tanglewoodu so kritiki sprejeli z navdušenjem in umetnika opisali kot izjemnega glasbenika.

V svoji karieri je nastopal je z mnogimi svetovno znanimi orkestri in dirigenti kot so: Maestros Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Philippe Entremont, Jacek Kaspszyk, Krzysztof Penderecki, Carl St.Clair, En Shao, Muhai Tang in Long Yu. 
Poleg nastopov na svetovnih odrih Zhu občasno vodi mojstrske tečaje na priznanih festivalih: Salzburger Festspiele v Avstriji, festival v Tanglewoodu v ZDA, festival v Verbieru v Švici, festival komorne glasbe v Kuhmu na Finskem, Marlboro Music Festival v ZDA, Lemon Festival v Franciji, glasbeni festival v Schleswig-Holsteinu v Nemčiji, festival Pabla Casalsa v Franciji, Ravinia Festival v ZDA in Spoleto Festival prav tako v ZDA. 

Njegovi zadnji dosežki so: nastop z orkestrom Maggio Musicale Fiorentino pod vodstvom dirigenta Zubina Mehte; dvojni recital Mozartovih in Beethovnovih sonat s Christopherjem Esenbachom v Kennedyjevem centru v Washingtonu (ZDA) in v Nacionalnem centru uprozoritvenih umetnosti v Pekingu na Kitajskem; nastop z orkestrom Camerata Salzburg na festivalu Salzburg Festspiele; svetovna premiera dela Triple Concerto avtorja Tana Duna Kennedyjevem centru v Washingtonu (ZDA); recital na festivalu v Verbieru; izvedba violinskega koncerta P. I. Čajkovskega s tokijškim simfoničnim orkestrom med turnejo po Kitajski; serija recitalov »Myths on the Violin« s pianistom Michelom Dalbertom na Kitajskem in v Franciji; violinski concert Albana Berga v spremljavi slovenske filharmonije pod taktirko Ralfa Weikerta; nastop s praškim simfoničnim orkestrom na sedemdeseti obletnici organizacije UNESCO v Parizu; nastop z orkestrom festivala Schleswig-Holstein v Nemčiji; serija koncertov v centru Lincoln v New Yorku; nastop z orkestrom Korean Chamber Orchestra v Centru umetnosti v Seulu; premiera violinskega koncerta avtorja in dirigenta Brighta Shenga »Let Fly« s honkongško filharmonijo; sodelovanje s simfoničnimi orkestri iz Bostona, Beograda, Hong Konga, New Yorka, Münchna, Pariza, Vancouvra, itd. Kot aktiven komorni glasbenik je sodeloval z uglednimi pianisti kot so Philippe Entremont, Peter Frankl, Richard Goode, Lang Lang, KunWoo Paik in Jean-Yves Thibaudet. Med druge glasbenike, s katerimi je sodeloval, se uvrščajo še  Joshua Bell, Nobuko Imai, Gary Hoffman in Mischa Maisky. Lani jena svetovnih odrih izvajal violinski koncert »Serenada« Leonarda Bernsteina v čast stote obletnice skladateljevega rojstva. Letos se vrača v Mumbaj, kjer bo nastopil s pianistom KunWoojem Paikom in čelistom Henrijem Dermaquettejem. Duetski recital s pianistom Tzimonom Bartom v Hamburgu je revija Die Welt opisala kot »izrazito dramaturgijo kontrastov, kristaliničnih tonov z intenzivnostjo in občutljivostjo«. Prejšnjo sezono pa je revija Münchner Merkur njegov nastop s pianistom Oliverjem Triendlom ocenila kot »popolno muziciranje«. 

Zhu se je rodil v Pekingu in tam prvič nastopil pri rosnih devetih letih. V spremstvu kitajskega mladinskega komornega orkestra je izvedel violinski koncert Felixa Mendelssohna. Pri dvanajstih se je vpisal na pekinški konzervatorij, kjer je bil njegov profesor Xiao-Zhi Huang. Po končanem šolanju je dobil štipendijo fundacije Alexis Gregory, ki mu je omogočila študij na Mannes College of Music v New Yorku, kjer je svoje znanje izpopolnjeval v razredu profesorja Lucia Roberta. Pri osemnajstih letih je nastopil v Carnegie Hall z violinskim koncertom Čajkovskega. 
Njegovi mentorji so bili Ivry Gitlis, Gerard Poulet in Aaron Rosand. 
Kot studijski glasbenik Dan Zhu sodeluje z mnogimi mednarodnimi glasbenimi založbami, kot so Cascavelle, CPO, Naxos in ORF. Njegovi zadnji svetovni premieri, violinski koncert Borisa Papandopula in album »Northern Lights« skladatelja Brighta Shenga, sta bila izdani leta 2017.

Dan Zhu je sodeloval z mnogimi svetovno znanimi dirigenti, tako na odru kot v studiu. Mednje sodijo George Benjamin, Gyorgy Kurtag, Krzysztof Penderecki, Gian-Carlo Menotti, Wolfgang Rihm, Tan Dun, Bright Sheng in Xiaogang Ye. Z navdušenjem in sodelovanjem v projektih varstva narave se je leta 2013 v zgodovino zapisal kot prvi violinist, ki je kadarkoli nastopil na Antarktiki.

Dan Zhujev glasbeni svet si lahko ogledate na povezavi: www.danzhumusic.com 
Izdelava: MMstudio