Festivalsko dogajanje se preveša v drugo polovico

11.07.2017

Sledijo madžarski violinist Sándor Jávorkai, ki je zaslovel z izvajanjem Paganinija in bo nastopil v sredo, sledi koncert Jazz iz Brentwooda na Blejskem gradu.  Za veliki finale prihajata bolgarska dvojčka Wladigeroff. Na Bledu lahko pričakujemo izjemen nastop, glasbeno mešanico začinjeno z zvoki balkanske glasbe, swinga, jazza in folka.

Uvodni koncert 22. Festivala Bled (3.7.) je pripadel komornemu orkestru St. Peter's Chamber Orchestra iz Oxforda. Najraje izvajajo simfonije Gustava Mahlerja, tokrat so se z Deveto simfonijo podali v kraje, kjer jo je Mahler (Avstrija, Italija) ustvaril, ustavili pa so se tudi na Bledu.

Sledil je večer z elitnim turnejskim komornim zborom Oakland Chorale, ki ga vodi dr. Michael A. Mitchell. Michael Frischenschlager, ki je s Festivalom Bled že od samega nastanka je na posebnem koncertu na Blejskem gradu predstavil izjemne študente iz svojega razreda.



Oakland Chorale iz ZDA

Vsako leto na Festivalu Bled gostujejo študenti pro. Michaela Frischenschlagerja, ki s Festivalom Bled sodeluje od vsega začetka. Mlade talentirane glasbenice in glasbenik so se predstavili v Viteški dvorani na Blejskem gradu. (5. 7.)




Prvi vrhunec Festivala Bled je vsekakor predstavljal nastop zasedbe CELLO ATTACCA!!, ki so v goste povabili tudi enega naših najboljših harmonikarjev Marka Hatlaka. Zasedba nekdanjih in sedanjih učencev  naše priznane čeliste Karmen Pečar Kortnik je pod njenim vodstvom izvedla izvrsten program in ga začinila s tango priredbo skladbe Iztoka Mlakarja Štefana in Bertolin. CELLO ATTACCA!!, ki je pred leti nastal ravno na pobudo Festivala Bled so: Gal Golob, Petra Hafner, Barbara Nagode, Nuša Planinc, Alma Pleteršek, Andi Pogačnik, Nejc Rupnik in Zala Vidic.



Cello Attacca!! in gost večera Marko Hatlak

Vsako leto v okviru Festivala Bled enega izmed večerov namenimo glasbeno-plesnim ustvarjalcem. Tokrat smo gostili beloruske umetnike, članice in člane državnega ansambla KHOROSKHI, ki so v predstavi s petimi dejanji s plesom in glasbo prikazali nastanek in razvoj beloruske kulture od poganstva do 20. stoletja ter belorusko kulturo.



Khoroskhi

Simfonični orkester iz Henleya, ki je nastopil v soboto, 8.7., velja za enega najboljših ljubiteljskih orkestrov v Veliki Britaniji.



The Henley Syphony Orchestra

S tremi koncerti udeležencev mojstrskih tečajev (9., 10. in 11.7.) se 22. Festival Bled preveša v drugo polovico. 



Udeleženci mojstrskih tečajev na prvem koncertu "Last rose of Summer".

Izdelava: MMstudio