PÉTER BÁRSONY


Ferenc Liszt Academy of Music, Budapest Kunstuniversität Graz, viola: 5. 7. - 15. 7.
(350 €)Violist Péter Bársony, profesor na budimpeški Akademiji za glasbo Franza Liszta in na Univerzi za glasbo in dramske umetnosti v Gradcu, se na koncertnih odrih pojavlja kot izvajalec recitalov, solist in komorni glasbenik. V komornih zasedbah pogosto nastopa z glasbeniki kot so Márta Gulyás, Ida Kavafian, Péter Csaba, Zoltán Kocsis, Melvin Chen, Rivka Golani, Kristóf Baráti, Barnabás Kelemen, Miklós Perényi, Dezső Ránki, Hagai Shaham, István Várdai in David Grimal. Nastopal je tudi z godalnim kvartetom Brentano ter zasedbami Ying, Miró, Kodály in Keller.

Pogosto sodeluje na prestižnih glasbenih festivalih kot so Ravinia Festival, festival Mostly Mozart in Schubertiada. Kot strasten izvajalec sodobne glasbe Bársony pogosto sodeluje z uglednimi glasbenimi imeni, med drugim tudi z Györgyjem Kurtágom, Pétrom Eötvösom, Sofio Gubaidulino in Stevom Reichem. Nekaj skladateljev mu je posvetilo svoja dela za violo.
Kot bivši član godalnega kvarteta Keller je Bársony med leti 2000 in 2013 med drugim nastopal tudi kot solo violist pri simfoničnem orkestru Concerto Budapest. Kot gostujoči violist je bil povabljen k sodelovanju z več orkestri, med katerimi sta tudi budimpeški festivalni orkester in orkester Osaka Century. Redno vodi mojstrske tečaje na Kitajskem, v Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA. Bársony je leta 2012 prejel prestižno nagrado Liszt Prize, najvišjo madžarsko glasbeno nagrado.

Med njegove solistične nastope se uvrščajo tudi nastopi s komornim orkestrom Franza Liszta, madžarskim radijskim orkestrom in madžarskim simfoničnim orkestrom. Številne zgoščenke je izdal pod okriljem znane madžarske založbe Hungaroton. Večina zgoščenk vsebuje tudi posnetke krstnih izvedb skladb. Med Bársonyjeve najbolj znane izvedbe sodijo tudi Koncert za violo in Fuzije Ödöna Pártosa, popolna dua za violino in violo Josepha Haydna in Carla Stamitza z madžarskim violinistom Vilmosom Szabadijem, celoten opus skladb za violo priznanega madžarskega violinista in skladatelja Jenőja Hubaya, kar vključuje tudi izvedbo dela Koncert za violo in orkester s komornim orkestrom Erkel, ki ga vodi Gregory Vajda. Péter Bársony je maja 2013 nastopil kot solist v Carnegie Hallu ob spremljavi ameriškega simfoničnega orkestra pod taktirko dirigenta Leona Botsteina. Na svoji najnovejši zgoščenki izvaja Brahmsove Sonate in pesmi za violo skupaj s pianistom Petrom Franklom in pevko Ildikó Komlósi.

www.peterbarsony.com
Izdelava: MMstudio