Zaključuje se Festival Bled 2017

13.07.2017

Uvodni koncert 22. Festivala Bled je pripadel komornemu orkestru St. Peter's Chamber Orchestra iz Oxforda, ki ga vodi John Warner. Izvedli so Deveto simfonijo Gustava Mahlerja, v Evropi pa gostujejo v krajih v Alpah (Italija, Avstija), kjer je Mahler ustvarjal svoje umetnine. Po odličnih nastopih v Benetkah in na Dunaju je tudi na Bledu gostoval elitni turnejski komorni zbor Oakland Chorale iz ZDA, ki ga vodi dr. Michael A. Mitchell. 

Nastop zasedbe CELLO ATTACCA!!, je na Festivalu Bled vedno poslastica. Tokrat so v goste povabili tudi enega naših najboljših harmonikarjev Marka Hatlaka. Zasedba nekdanjih in sedanjih učencev naše priznane čelistke Karmen Pečar Kortinik je pod njenim vodstvom izvedla izvrsten program in ga začinila s tango priredbo skladbe Iztoka Mlakarja, Štefana in Bertolin. 

Vsako leto v okviru Festivala Bled enega izmed večerov namenimo glasbeno-plesnim ustvarjalcem. Tokrat smo gostili beloruske umetnike, članice in člane državnega ansambla KHOROSKHI, ki so  s plesom in glasbo prikazali nastanek in razvoj beloruske kulture od poganstva do 20. stoletja ter belorusko kulturo.

Simfonični orkester iz Henleya velja za enega najboljših ljubiteljskih orkestrov v Veliki Britaniji, gostili smo jih v okviru sodelovanja med partnerskima mestoma Henley na Temzi in Bled. S tremi koncerti udeležencev mojstrskih tečajev (5., 9., 10. in 11.7.) so se na festivalu predstavili udeleženci mojstrskih tečajev, ki so jih vodili profesorji iz Avstrije, Finske, Nizozemske, Koreje, Madžarske in Slovenije. Na tečajih je svoje v znanje v dveh tednih izpopolnjevalo prek 100 udeležencev.

Madžarski violinist Sándor Jávorkai, si je svetovni sloves prislužil s svojimi izvedbami Paganinija, na izjemnem blejskem koncertu je izvedel 24 Capricciov za solo violino in navdušil vse navzoče. Zaigral je tudi s svojimi učenci iz blejske mojstrske delavnice, ki prihajajo iz razreda mag. Jerneja Brenceta. 

Festival Bled je tudi tokrat nastal pod okriljem Zavoda za kulturo Bled in kot poudarja mag. Jernej Brence ob velikem razumevanju in podpori lokalnega okolja. »Vsako leto nam uspe ustvariti izvrstno festivalsko vzdušje. Vsi udeleženci se radi vračajo, tako mladi glasbeni talenti, ki imajo tu redko priložnost učiti se od izvrstnih glasbenih mojstrov v čudovitem naravnem okolju Bled, kot profesorji in nastopajoči. Veseli smo, da tudi naši podporniki, zlasti pa Zavod za kulturo Bled v našem festivalu prepoznavajo biser, ki ga z veseljem negujemo in ga bomo tudi v prihodnje.«

Izdelava: MMstudio