IGOR MATKOVIČ,
trobenta, 13.-16.7.,
70€






Rojen 13. decembra 1983 v Ljubljani. Njegovi prvi stiki s trobento so bili povezani z očetom trobentačem, ki je postal njegov prvi učitelj. Že v zgodnjih letih je dosegal vidne uspehe. Med najpomembnejše šteje trikratno zaporedno prvo mesto na državnih tekmovanjih v Sloveniji. Z jazz glasbo je prišel v stik z očetovimi ploščami. Skozi poslušanje trobentačev, kot so Miles Davis, Clifford Brown, Freddie Hubbard, Duško Gojkovič in mnogimi drugimi, se je vse bolj približeval jazzovskemu zvoku kateremu je kasneje tudi sledil.

Po končanem Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, na katerem je trenutno tudi profesor jazz trobente, je obiskoval oddelek za klasično in jazz glasbo. Študij je kasneje nadaljeval na Graški Univerzi, kjer je leta 2009 magistriral pri prof. Edvartu Holntanerju. V tem času je veliko potoval in se v evropi in ameriki - New Yorku - izobraževal tudi pri trobentačih, kot so Stjepko Gut, John Swana, Charles Toliver, Dave Rodgers in Erik Vloemians.

Že zelo zgodaj je začel sodelovati z glasbeniki na različnih glasbenih področjih.Na začetku se je v različne glasbene projekte vključeval kot trobentač, producent ali klaviaturist. V tem času je posnel preko 30 plošč v različnij sestavah, ki so delovale v širšem glasbenem okolju. Kot član malih zasedb in big bandov je kolaboriral z: Stjepko Gut, Bob Brookmeyer, Johnatan Blake, Jure Pukl, Renato Chicco, Igor Bezget, RTV Big Band, European Movement Jazz Orchetra, European Youth jazz Orchestra, KUG Big Band, Fool Cool Jazz Orchestra, Robert Jukič, Jazz Club Gajo quintet, in mnogimi drugimi. Od leta 2008 je redni član European Movement Jazz orkestra, ki je leta 2011 izdal ploščo pri mednarodno priznani založbi Clean Feed.

Nastopal je na veliko odmevnih festivalih tako doma kot v tujini. Med njih lahko naštejemo Cairo Jazz Festival (Egipt), Bundes Jazz Festival (Bonn, Nemčija), Festival Lent (Maribor, Slovenija), 50. Jazz Festival Ljubljana (Slovenija), Jazz festival Cerkno (Slovenija), Jazz Club Porgy and Bess (Dunaj, Avstrija) National House Maribor (Slovenija), Goethe Institute Brussels (Belgija), Centro Cultural Vila Flor, Guimaraes (Portugalska), Teatro Gil Vincente (Coimbra, Portugalska), Casa da Musica (Porto, Portugalska), Centro Cultural de Belem (Lizbona, Portugalska)(z Maria Joao), Palais des beaux-arts (Bruselj, Belgija),

Konzerthaus (Berlin, Nemčija) in Goethe Institut (Rim, Italija).

Leta 2010 je v duetu s pianistom Markom Črnčecem izdal glasbeni prvenec "Motion In Two Dimensions”. Na plošči sta s Črnčecem predstavila na svoj način predelane znane jazz standarde. Strokovna javnost je album opisala kot: "Celovit pristop in obvladanje jazz tradicije, ki je pomembno za nadaljni razvoj in pristop k modernejšim kompozicijam.”

SONIC MOTION

Igor Matkoić "SONIC MOTION” je zasedba, ki jo je Matković ustanovil leta 2011. Gre za idejo o skupini glasbenikov, ki se v enakem sestavu razvija in išče glasbeno obliko, ki je odraz dolgotrajnega skupnega ustvarjanja in poglabljanja. Matković je tukaj opravil vlogo trobentača in komponista. K sodelovanju je povabil odlične glasbenike, ki uspešno delujejo na glasbenem področju doma in v tujini. Poleg Matkovića v zasedbi igrajo še Robert Jukič - bas, Marko Črnčec - klavir in rhodes in Vladimir Kostadinovič - bobni.

Tokrat Matković predstavlja avtorsko glasbo, ki v svoji osnovi temelji na širokem konceptu vpeljevanja jazza v različne glasbene atmosfere. Glasba na trenutke spominja na filmsko atmosferičnost, ki prehaja od subtilnih ambientalnih delov do energičnih gradacij. Mešanica tradicionalnih swing ritmov, svobodne nestrukturirane improvizacije, efektiranih inštrumentov in ambientalne glasbe je odraz različnih glasbenih vplivov, ki jih je bil deležen v dosedanjem delovanju.












Izdelava: MMstudio