14.7. 20.30 Festivalna dvorana: GYPSYLAND,  Balkan Boys in Orkester slovenske vojske


Vstopnina:20€

Predprodaja vstopnic:https://www.mojekarte.si/tickets/search.php5?searchword=festivalna+dvorana+bledFoto:Peter Banjoci


Balkan Boys
je slovenska skupina z balkansko dušo. Predstavljajo pravi pomen in namen balkanske glasbe – ljubezen, pozitivno energijo in dobre vibracije. Njihov energični odrski nastop je odličen primer, kaj se zgodi, ko balkanski melos mešaš z ritmi sveta: rumba, ska, swing, reggae. To je edinstvena kombinacija!

Energija na odru, odlična improvizacija in izpopolnjena glasbena izvedba popeljejo občinstvo na povsem novo raven!

Vse se je začelo leta 2007, ko je pevec in trobentač Rok Nemanič Nemo prvič odpotoval v srce balkanske glasbe – festival Guča. Kmalu zatem je šel poslušat oddajo Fanfare Ciocarlia. Odločen je bil sestaviti skupino mladih akademskih glasbenikov in začeti čisto novo zgodbo; nekaj, kar v Sloveniji še nismo videli ali slišali.

Od takrat si je zasedba delila odre s številnimi znanimi glasbeniki doma in v tujini (Goran Bregovič, Vlado Kreslin, Dubioza Kolektiv, Lado Bizovičar, Hari Mata Hari, Zlatko itd.).Foto: BONI

  
Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996 in je najmlajši slovenski profesionalni orkester. Nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Danes šteje Orkester Slovenske vojske 53 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. V eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester bodisi kot protokolarni orkester, big band, pihalni ali trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi - sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, nepogrešljiv pa je tudi na državnih protokolih, proslavah in meddržavnih srečanjih.  Poleg tega orkester sodeluje na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic  Slovenske vojske.

Orkester Slovenske vojske je lani praznoval petindvajset let delovanja. V tem času je prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel.  Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine.  Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope ter ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Orkester je bil odlikovan leta 1997 z bronasto in leta 2006 zlato medaljo Slovenske vojske. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske leta 2016 ob njegovi dvajsetletnici odlikoval z redom za zasluge.

Aljoša Deferri, rojen 1971 v Šempetru pri Novi Gorici, je vsestranski glasbenik, klarinetist, saksofonist in dirigent. Glasbeno šolanje je začel v Centru za glasbeno vzgojo Nova Gorica, kjer je z glavnim predmetom klarinet uspešno končal nižjo glasbeno šolo v razredu profesorja Stojana Ristovskega. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani na Kadetski šoli za miličnike in vzporedno obiskoval srednjo glasbeno šolo pri profesorju Marku Ledniku. Leta 1990 se je po končani Kadetski šoli za miličnike zaposlil v Godbi milice, pozneje Policijskemu orkestru. Leta 1991 je z odliko končal šolanje na srednji glasbeni šoli in nadaljeval študij klarineta na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Slavka Goričarja. Štiri leta pozneje je z odličnim uspehom diplomiral in leta 1996 zapustil Policijski orkester ter se zaposlil v takrat nastajajočem Orkestru Slovenske vojske kot koncertni mojster. Leta 2010 je prevzel delovno mesto namestnika vodje Orkestra Slovenske vojske, leta 2011 pa postal njegov vodja. Po številnih reorganizacijah zdaj opravlja dela in naloge strokovnega vodje Orkestra Slovenske vojske.

Od leta 1990 je solistično večkrat nastopal s Policijskim orkestrom in Orkestrom Slovenske vojske. Je tudi član in soustanovitelj Slovenskega kvarteta klarinetov (ustanovljen 1994), s katerim je posnel pet zgoščenk in veliko koncertiral doma in v tujini (Italija, Avstrija, Belgija, Francija).

Za svoje zasluge je bil odlikovan leta 2000 z bronasto medaljo Slovenske vojske, leta 2003 je prejel bronasto medaljo 12. gardnega bataljona, 2006 priznanje načelnika Generalštaba Slovenske vojske, 2011 srebrno medaljo Orkestra Slovenske vojske, 2016 bronasto medaljo ministra za obrambo za kulturni prispevek in 2021 bronasto medaljo načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Deluje tudi kot dirigent ljubiteljskih pihalnih orkestrov. Od leta 1998 do 2001 je vodil Goriški pihalni orkester, septembra 2002 pa prevzel dirigentsko paličico v Pihalnem orkestru Lesce, s katerim je dosegel 3. mesto v drugi (2003) in 1. mesto v prvi težavnostni kategoriji (2005) na mednarodnem tekmovanju Flicorno d'Oro v Rivi del Garda v Italiji, leta 2003 tudi absolutno prvo mesto v drugi težavnostni stopnji na tekmovanju Zveze slovenskih godb v Kamniku ter zlato plaketo v Desklah leta 2005. Za omenjene dosežke je bil nagrajen z medaljo občine Radovljica. Od septembra 2006 je dirigent Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, s katerim je na tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertni skupini v letih 2009 in 2015 prejel zlato plaketo.

Za dolgoletno ustvarjanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je prejel bronasto in srebrno Gallusovo značko Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ter bronasto in srebrno priznanje Bojana Adamiča Zveze slovenskih godb.

Kot profesor klarineta je poučeval na Centru za glasbeno vzgojo Nova Gorica, Glasbeni šoli Škofja Loka in Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana.

Ves čas glasbenega ustvarjanja sodeluje tudi v narodnozabavnih zasedbah. Trenutno je član Hišnega ansambla Avsenik.Izdelava: MMstudio