8.7. 20:30 Festivalna dvorana:
LUDO MARIEN in MOL orkester harmonik

Program:

Johann Pachelbel: Toccata in C    (Ludo Mariën)

Karl Jenkins; Palladio       (Ludo & Seppe Mariën)

Franck Angelis: Impasse                                                              

Gian Piero Reverberi: Siciliana                                                                  

Ralph Vaughn-Williams: Rhosymedre                                                   

Frédéric Devreese: Finale                                                                          

Matyas Seiber: Prelude & Fuga in a                                        

Clint Mansell: Requiem For A Dream                     

Max Richter: The Days Go By                                    

Ludo Mariën: Cirk!                                                                        

Toots Thielemans: Ode to Toots Thielemans                      

                                                Mols ACCORDEONENSEMBLE olv. Ludo Mariën


Vstopnina: 15€Ludo Mariën
se je rodil leta 1968 v regiji De Kempen. Nedavno je izdal svoj prvi klasični solo album. Harmoniko se je začel učiti lokalni glasbeni šoli, ko je bil star osem let. Med leti 1983 in 1991 je bil učenec Rogerja Eggermonta, najprej na umetniški srednji šoli, nato pa še na Kraljevskem flamskem konzervatoriju v Antwerpnu.

Po končanem magisteriju je Ludo Mariën postal Eggermontov asistent, z namenom, da od mentorja kasneje prevzame predavatljsko funkcijo. Roger Eggermont je bil namreč več let edini flamski učitelj harmonike na konzervatoriju. Ludo Mariën svoje delo na antwerpenskem konzervatoriju zdaj združuje s poučevanjem harmonike na lokalnih glasbenih šolah v Turnhoutu in Molu. Čeprav se je harmonika šele pred kratkim uveljavila kot simfonični inštrument, je Ludo igral z mnogimi različnimi zasedbami. Na harmoniki je spremljal glasbene velikane kot so Mauricio Kagel, Luciano Pavarotti, Per Hoyer in Carolin Masur in na posebno povabilo igral v Franciji, Italiji, Rusiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Avstraliji in Angliji. Kot njegov učitelj Eggermont je tudi Ludo Mariën eden tistih flamskih pionirjev, ki so z izjemnim trudom in vztrajnostjo harmoniko postavili na mesto, ki ji gre v svetu klasične glasbe.

Album prinaša antologijo repertoarja klasične harmonike, vključno s tradicionalnimi deli Vivaldija in Rossinija, ki jih ni treba podrobneje predstavljati, ter avtorskimi deli skladateljev kot sta Lemmens in Caty, ki prej še niso bila posneta in objavljena. Flamska skladba 'Fanfare' je prvi del obsežnejšega glasbenega dela 'Fanfare, Cantabile, Finaler'. Napisana je bila za orgle, vendar odlično deluje tudi za harmoniko. Drugo belgijsko skladbo je napisal Jules Caty leta 1957 in je tudi v izvirni verziji napisana na harmoniko. Ta svetovno znana skladba je mesto našla tudi na albumu ruskih skladb. Slogovno ustreza drugim ruskim skladbam iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Ruski skladatelj Beloshitsky, čigar popularnost bo z leti zagotovo rasla, pripada mlajši generaciji. Njegova dela so pogosto povezana z naravnimi elementi. Podnaslov tretje partite je 'Quasi tradizion e jazz-improv-tisazioner'. Če prisluhnemo skladbi 'There'll never be another you', temi iz nepogrešljive biblije džeza 'The Real Book', nam takoj postane jasno,  da je harmonika izjemen jazz inštrument. Temo je za harmoniko odlično priredil Tito Guidotti. Nenazadnje so na album vključeni tudi ljudski napevi, ki so pogost vir navdiha skladateljev.Ti se vračajo z bolgarskimi plesi Semionovovega in s skladbo 'Dark Eyes', za katero je priredbo napisal Ruydolf Würthner.


Prvi zametki zasedbe Mols ACCORDEON ENSEMBLE so bili skupinske vaje za študente harmonike na Akademiji za glasbo, ki ga je vodil Ludo Mariën. Program harmonike so na akademiji prvič izvedli v šolskem letu 1995-1996 in že od prvega dne je zelo uspešen. Do danes se je študija harmonike na akademiji v Molu udeležilo že več kot 200 študentov. Prihajajo od blizu (z Nizozemske) in daleč, in mnogi med njimi so se že uveljavili na profesionalni glasbeni sceni.

Za svoje odlične projekte je zasedba že tretje leto zapored prejela občinsko nagrado 'Cultural Audience Award': leta 2007 so navdušili z živo izvedbo celotne glasbe iz filma ‘Nenavadna usoda Amelie Poullain’, leta 2008 so prvo mesto osvojili s projektom ‘Ko harmonika sreča tolkala’, leta 2009 pa z mega piratskim dogodkom, otroškim muzikalom 'Rossekrulsnor'. Leto 2012 je zaznamoval pomemben projekt ADIEMUS. Poleg tega bo 17. marec 2012 v spominu glasbenikov ostal zapisan kot dan, ko so igrali 4 koncerte pred nabito polno dvorano REX, z orkestrom, ki ga je sestavljalo 265 glasbenikov! Božansko doživetje!

Mnogi dogodki, sestanki, ekskurzije, koncertne turneje in izleti ostajajo reden del vsakoletnega programa. Primer je udeležba na Castelfidardo v Italiji (2004 & 2008 & 2014), na Portugalskem (2009 & 2015) in v Vzhodni Nemčiji (2012). Leta 2013 so sodelovali na Mednarodnem tekmovanju za harmonikarske orkestre v avstrijskem mestu Innsbruck (9.-12. maj 2013). Postali so tudi lavreati in zmagovalci mednarodnih tekmovanj v Bratislavi (oktobra 2017) in Pragi (oktobra 2018).

Mols ACCORDEON ENSEMBLE je del častne sekcije orkestrov v provinci Antwerpen. Uvršča se med vrhunske izvajalce organizacije VLAMO in tesno sodeluje s Svetom za kulturo v Molu. Ludo Mariën kot dirigent in ustanovitelj te zasedbe, ki postavlja nove trende v flamskem glasbenem okolju, si je z raznovrstnim delovanjem in uspešnim sodelovanjem na mednarodnih tekmovanjih pridobil velik ugled tudi na področju glasbene pedagogike.


Izdelava: MMstudio