1.7. Festivalna dvorana 20:30 GALA OTVORITEV


Filmski koncert V KRALJESTVU ZLATOROGA

Janko Ravnik, Slovenija (Kraljevina Jugoslavija), 1931,(posneto na 35 mm), HD, čb, nemi, 76 min

Prvi slovenski nemi celovečerni film (1931) z glasbo Andreja Goričarja v živo


Producent filma: Turistovski klub Skala

Režiser filma: Janko Ravnik

Glasba: Andrej Goričar

 

Izvajalci:

Andrej Goričar, klavir

Janez Podlesek, violina

Jakob Bobek, klarinet

Milan Hudnik, violinčelo

 

O filmu

Film, ki si ga je v desetih dneh po premieri leta 1931 ogledalo kar 15.000 gledalcev, so snemali kar tri leta in pol. Filmska zgodba spremlja popotovanje treh družabnikov različnih stanov: ljubljanskega študenta, jeseniškega železarja in kmeta, ki se iz Kranjske Gore, preko Vršiča, Prisojnika, Vodnikove koče in Kredarice odpravijo k vrhu Triglava – v kraljestvo Zlatoroga! Prvo noč preživijo v šotoru, naslednji dan se na poti srečajo s kosci, gozdarji in planšarji, noč pred končnim vzponom pa prebijejo v planšarski koči pri lepi pastirici Lizi. Vsako srečanje posname kamera, ki predstavi delo, ki ga ljudje v gorah opravljajo. Svojo hribolazniško dogodivščino, ki razkriva številne lepote slovenskih gora, sklenejo v dolini na bohinjski strani, od tam pa odidejo na Bled, kjer se razidejo.

Kot poklon 90 letnici filma je Arhiv Republike Slovenije v letu 2021 poskrbel, da je bil film digitiziran in digitalno restavriran, s čemer so se s čim manj intervencijami v sliko skušali približati prvotnemu izgledu, kot ga je videlo občinstvo na dan premiere, 29 avgusta 1931 v dvorani Hotela Union v Ljubljani.

 

O glasbi

Glasbo je za simfonični orkester po naročilu Slovenske Kinoteke Andrej Goričar napisal leta 2005, nato jo je še Istega leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani na slavnostnem koncertu ob 100-letnici slovenskega filma krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija. Leta 2018 je Andrej Goričar po naročilu Gornjesavskega muzeja Jesenice in Slovenskega planinskega muzeja pripravil še različico za kvartet, ki jo je istega leta krstno izvedel v okviru Bergfahrt festivala v Bergünu v Švici. Od takrat so film z živo glasbeno spremljavo kvarteta pod vodstvom skladatelja in pianista Andreja Goričar gledali in poslušali po številnih krajih v Sloveniji in v tujini. "Film govori o stvareh, ki jih imam rad tudi sam," pravi skladatelj, ki je v svoji karieri napisal več partitur za neme filme, med njimi tudi za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (1926), nemško klasiko Nosferatu (1922) in češki Erotikon (1929), s katero je doživel velik mednarodni uspeh.V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije


 1931, SI AS 1086 Zbirka filmov

 1931, SI AS 1086 Zbirka filmov

 1931, SI AS 1086 Zbirka filmov


Andrej Goričar, osebni arhiv


Izdelava: MMstudio