18.7. Festivalna dvorana 20:30 TRIO FIRŠT

Peter, Leon in Miha Firšt so uspešni glasbeniki, ki v Sloveniji in tujini kot poustvarjalci, avtorji, organizatorji in učitelji delujejo na področju resne, jazzovske, gledališke in zabavne glasbe.

 

Nastop tria Firšt je navdušujoč glasbeno-gledališki sprehod čez eklektičen koncertni spored, ki postavlja nove mejnike tehnične virtuoznosti in džezovske invencije, norčavo predeluje znane napeve iz repertoarja evropske klasične glasbe in jih povezuje z elementi stand-upa ter v njih radovedno išče elemente glasbenega humorja in spektakla.


Spletna stran: www.triofirst.com

YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UC-GZGHeU5yHvNVB-hdtKzYA
 

Trobentač Peter Firšt (1998) je magistriral na Glasbeni akademiji v Zagrebu, v razredu prof. Marina Zokića, preko programa Erasmus pa je študiral tudi na Glasbeni akademiji Ferenc Liszt v Budimpešti.

Od leta 2019 je solo trobentač simfoničnega orkestra Synchron Stage Orchestra Vienna, kjer sodeluje z dirigenti kot sta John Williams in Hans Zimmer. Posnel je glasbo za filmske uspešnice James Bond: No time to die, Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts, We can be heroes, Lost in Russia, Promising young woman in druge, z orkestrom pa so bili tudi nominiranci za najprestižnejšo filmsko nagrado Oscar.

Od leta 2022 je zaposlen v Zagrebški filharmoniji. Kot gostujoči solo trobentač sodeluje tudi s Salzburško filharmonijo in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je umetniški vodja in trobentač Zagrebškega trobilnega kvinteta.

Kot solist je nastopil s pihalnim in simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje, Celjskim godalnim orkestrom, orkestrom Slovenske policije, baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Zagrebu, komornim orkestrom Liszt Ferenc, zagrebškimi solisti in Zagrebško filharmonijo.

Tekom šolanja je bil absolutni zmagovalec tekmovanja Woodwind&Brass v Varaždinu, trikrat je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko, na slovenskem državnem tekmovanju Temsig pa je prejel tudi posebno nagrado za osvojeno najvišje možno število točk. Bil je tudi polfinalist mednarodnega tekmovanja Citta de Porcia v italijanskem Pordenonu in finalist mednarodnega trobentaškega tekmovanja v Budimpešti.

 

Skladatelj in pianist Leon Firšt (1994) je iz kompozicije magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dušanu Bavdku.

Ustvaril je več kot 80 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile večkrat izvedene na koncertih v Sloveniji in po svetu. Je avtor operete Usanjano življenje, ki je bila v Bad Ischlu predstavljena kot nova opereta iz slovenskega glasbena prostora v okviru projekta JUMUM in nato izvedena še v Eggenfeldnu (Nemčija) in Celju. Za skladbo Romantične duše za simfonični orkester je prejel nagrado občinstva na Keuris composition contest na Nizozemskem. Skladbo je kasneje posnela in izvedla Slovenska filharmonija. Za zbirko skladb za violino in klavir "Čarobni gozd” je na mednarodnem skladateljskem tekmovanju "Artistes en Herbe” 2015 v kategoriji senior prejel 3. nagrado. Za avtorski večer v organizaciji Glasbene mladine Ljubljanske je prejel Prešernovo nagrado akademije za glasbo. Njegove skladbe za mlajše glasbenike so pogosto izbrane za obvezne skladbe na raznih državnih tekmovanjih, komorne in orkestrske skladbe pa so redno izvajanje s strani najeminentnejših slovenskih glasbenikov (Slovenska filharmonija, Orkester RTV, Kvintet Slowind, Komorni godalni orkester Slovenske Filharmonije…). V letu 2016 je napisal glasbo za celjski muzikal Veronika Deseniška, ki velja za eno največjih glasbeno-gledaliških predstav v tem letu in si jo je do sedaj ogledalo že več kot 25.000 gledalcev. Skladbo iz muzikala je posnel tudi Simfonični orkester RTV, muzikal pa je prejel celjsko kulturno nagrado »Celjske Zvezde«. Leta 2016 je na povabilo prof. Uroša Rojka sodeloval v projektu ”Leicht über Linz ”, kjer je ansambel za sodobno glasbo iz Baselske akademije izvedel skladbo Point of awareness, ki jo je na njihovo naročilo priredil za večji ansambel. Junija leta 2017 je bila skladba Koncertni tango, napisana za trio Riverie in orkester Slovenske filharmonije, izvedena na otvoritvenem koncertu festivala Imago Sloveniae na Kongresnem trgu v Ljubljani.

V njegovem opusu najdemo tudi komorno opero ”V imenu ljubezni”, ki je bila izvajana v Ljubljanski operi in Lisztovi akademiji v Budimpešti, scensko in filmsko glasbo. Leta 2017 je Mestna občina Celje Leonu podelila nagrado »Kristalni grb« za izjemne  študijske uspehe. Je prejemnik Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani leta 2017. Leta 2018 je prejel glavno nagrado na mednarodnem tekmovanju »Banaue International Music Composition Competition na Filipinih. Njegova skladba Simfonični valček za simfonični orkester je bil avgusta 2018 izveden v berlinskem Konzerthausu. Leta 2019 Slovenske filharmonije za svoj koncertni abonma pri njem naročila skladbo Refleksije. Ob stoletnici Univerze v Ljubljani je bila na osrednji slavnostni akademiji izvedena za to priložnost napisana sedemstavčna suita Septem Artes Liberales za sopran, tri igralke, klavir, ansambel tolkal, big band in simfonični orkester. Leta 2021 je napisal glasbo za muzikal po motivih Lile Prap Kure in glasbo za mednarodno uspešen dokumentarni film Divja Slovenija. Leon je tudi aktiven jazzovski pianist in član zasedbe Funk fact.

 

Kontrabasist Miha Firšt (1992) je študiral kontrabas na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Umetniški univerzi v Gradcu in Glasbeni akademiji v Zagrebu.

Je član komornega ansambla Salzmusique, redno nastopa v duu s pianistom Iztokom Kocenom, v opernih produkcijah Slovenskega komornega glasbenega gledališča, koncertnih produkcijah Hiše kulture Celje, sodeluje s kvintetom Slowind in Slovenskim godalnim sekstetom. Nastopa v sklopu festivalov in ciklov kot so Festival Ljubljana, Srebrni abonma, Druga godba, komorni festival v Mantovi, Celovški poletni festival, z glasbeniki kot so Matej Haas, Nejc Mikolič, Mate Bekavac, Andrej Zupan, Irena Grafenauer, Božena Angelova in drugi.

V letih 2016 – 2019 je bil solokontrabasist simfoničnega orkestra Philharmonie Salzburg, od leta 2018 pa je solokontrabasist orkestra Camerata Sinfonica Austria. Sodeluje tudi z Berlinskimi simfoniki, Zagrebškimi solisti, Zagrebško filharmonijo, Ljubljanskimi solisti, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, opernim orkestrom SNG Maribor in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana.

Leta 2018 je kot gledališki performer uprizoril monodramo Patricka Süskinda Kontrabas, trenutno pa nastopa v avtorski monodrami Komedija o artu. Poučuje na glasbenih šolah v Ljubljani in Škofji Loki. Od leta 2019 je direktor Hiše kulture Celje.

 

Izdelava: MMstudio