19.7. Festivalna dvorana 20:30 IZTOK MLAKARIztok Mlakar, slovenski kantavtor, gledališki igralec in dramatik, je leta 1986 je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Kot igralec je stalno zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica v Novi Gorici. Je avtor številnih pesmi za gledališke igre, predvsem pa je poznan kot avtor in pevec svojih pesmi šansonskega stila. Leta 1993 je prejel Ježkovo nagrado. Iztok Mlakar sodi med najbolj prepoznavne slovenske kantavtorje.

Prvo profesionalno nagrado je prejel na Borštnikovem srečanju - nagrado za mladega igralca za vlogo Juda v predstavi Evangelij po Judu. Poleg akademije se je izobraževal še iz Commedie dell'arte in tri leta iz pantomime. Od sezone 1984/1985 je redno zaposlen v SNG Nova Gorica. V mladih letih je igral v skupini Stibor. Leta 1990 je izdal svojo prvo kaseto Štorije in Baldorije (zgoščenka je izšla dve leti kasneje), čez štiri leta so jim sledile še Balade in štroncade. Leta 2008 so sledile Romance brez krjance ter leta 2017 Porkaeva!. Vse plošče so bile prodajne uspešnice, pesmi pa med ljudmi izjemno priljubljene.

Leta 2007 sta SNG Nova Gorica in Gledališče Koper uprizorila prvo Mlakarjevo avtorsko predstavo Duohtar pod mus!, z 200. ponovitvami po vsej Sloveniji je postala druga gledališka predstava, ki je prestopila mejo 200. uprizoritev. Leta 2011 sta gledališči na oder postavili njegovo novo predstavo - Sljhernik - priredbo Slehernika. Predstava je doživela več kot 180 ponovitev. Leta 2015 je luč ugledal še Pašjon, z izjemnim odzivom po vsej Sloveniji. Vse tri predstave so bile večkrat nagrajene.

Leta 2018 je prejel zlato piščal za življenjsko delo.

Iztok Mlakar je splošni slovenski javnosti znan predvsem kot avtor domiselnih in včasih hudomušnih šansonov. V njih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih (vino, dobra domača hrana) in boju malega človeka za pravičnost.Izdelava: MMstudio