13.7. 20:30 Festivalna dvorana: KAREN ASATRIAN & ARMENIAN SPIRIT

Asatrianov glasbeni (zeliščni) vrt

 

"Kadarkoli sem v Armeniji, s seboj vzamem seme, ki ga posadim na svojem vrtu," je navdušen Karen Asatrian nad svojimi armenskimi spominki z neprimerljivim okusom. Na podoben način potekajo tudi njegove skladbe. Kažejo vso širino njegovega glasbenega okusa. Klasični klavirski toni se prepletajo s kapljicami ljudske glasbe, njegove stvaritve pa se pogosto vračajo h koreninam te čudovite kavkaške dežele. Gre za kombinacijo osnovnih armenskih sestavin z džezovskimi začimbami, ki so od vsepovsod našle pot v njegovo glavo in na črno-bele tipke.

 

Hkrati je vedno odprt za vse, kar bi lahko vzklilo in ga navdušilo, na primer za sladko marelico. "Najsrečnejši človek na svetu sem vedno, ko grem na vrt in nabiram sveže sadje in zelenjavo." Njegov glasbeni svet se razkriva kot prav tako svež, lahkoten, živahen, čeprav včasih tudi melanholičen.

Klavirski mož v kapi že približno dvajset let deli svoj glasbeni zeliščni vrt s svojimi navdušenimi sopotniki. Ti z veseljem in radovednostjo osvojijo marsikatero zahtevno skladbo. Konec koncev pa vsi vedo, kakšen okus ima jazz v asatrijskem domu. "Ko se odpravimo na pot, nastane nekakšen skupni armenski duh," je Karen Asatrian zadovoljen s slepim zaupanjem in medsebojnim spoštovanjem, ki ga skupina glasbenikov nosi v sebi tudi po desetletjih. Njegovi glasbeni kolegi izvirajo iz Urugvaja, Iraka, Hrvaške in Avstrije. "Pripravljamo posebne in edinstvene jedi," obljublja pianist. Za zadostno oploditev poskrbijo pogosti družabni večeri s svežimi sestavinami z njegovega armenskega zeliščnega vrta. Tako tudi koncertni večeri postanejo posebni trenutki, v katerih je čutiti veselje do skupnega muziciranja.

 

Asatrian je leta 2007 s svojim prvim albumom "Pathway" že prejel nagrado "Armenian Music Award" v kategoriji "Najboljši jazz album". Leta 2009 je sledila zgoščenka "Dervish", ki je ponovno pokazala, kako njegova glasba izžareva in združuje. Poleg pedagoških obveznosti na Univerzi za glasbo in živo umetnost na Dunaju organizira številne koncerte in turneje za svoj ansambel ter komponira za zbore in orkestre. Leta 2018 je izšlo njegovo tretje javno delo "Noor" (armensko granatno jabolko). S simboličnim granatnim jabolkom je želel postaviti jasno viden znak za mir in razumevanje na Kavkazu. Poleg tega je seveda posejal semena. Naj njegova semena rastejo in obrodijo bogate sadove.


 
Karen Asatrian                                                                                                                                        Armenian Spirit, Foto:Manfred Fiedler

Karen Asatrian (Armenija/Avstrija)

Skladatelj, jazzovski pianist in vodja ansambla ARMENIAN SPIRIT Karen Asatrian se je rodil leta 1972 v Erevanu v Armeniji. Po diplomi na Državnem konservatoriju Komitas v Erevanu je leta 1995 zapustil Armenijo in odšel v Celovec na Koroškem/Avstrija, kjer je leta 1999 z odliko diplomiral iz jazz klavirja. Njegovo kariero so do zdaj spremljali različni pomembni vrhunci. Eden od njih je bil leta 2007, ko je za zgoščenko "Pathway" prejel armensko glasbeno nagrado v kategoriji najboljši jazzovski album. Med njegovimi dosedanjimi stvaritvami izstopa predvsem MOLITVENO KOLO, ki ga je napisal ob stoletnici genocida nad Armenci in je bilo izvedeno na Salzburškem festivalu leta 2016. Poleg umetniških dejavnosti in nastopov je Karen Asatrian zdaj tudi ugleden profesor jazz klavirja na Univerzi Gustav-Mahler v Celovcu na Koroškem ter na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Za dodatne informacije in diskografijo obiščite: www.asatrian.net

 

Rita Movsesian - vokal (Armenija/Irak/Avstrija)

Rita se je armenski in arabski glasbi posvetila v Bagdadu/Iraku, kjer se je rodila in odraščala. Po selitvi v Avstrijo je glasba še vedno ostala v središču življenja armenske nekdanje državljanke. Tam je bila deležna intenzivnega vokalnega usposabljanja pri različnih priznanih trenerjih, svojo vokalno tehniko pa je na salzburškem Mozarteumu obogatila na področju klasične glasbe in jazza. Sledilo je veliko število odrskih nastopov v Avstriji in tujini, nato pa se je Rita Movsesian lotila številnih večplastnih projektov in mednarodnih sodelovanj. Rita uporablja glasbo kot medkulturno vez v današnjem svetu in daje poudarek glasbenemu izročilu Armenije, saj izhaja iz armenske družine, ki je zaradi zgodovinskih dogodkov leta 1915 zapustila domovino svojih prednikov v Turčiji in se posledično naselila v Iraku. Njen glas odraža večplastno dušo Iraka in strasten duh Armenije.

 

Wolfgang Puschnig - saksofon (Avstrija)

Eden najvidnejših predstavnikov avstrijske jazzovske glasbe po Joeju Zawinulu. Multiinstrumentalist, ki odlično pozna flavto in pikolo flavto, altovski in sopranski saksofon, altovski in basovski klarinet ter eksotična šakuhači in hojok. Dejaven v širokem razponu od tradicionalne in klasične do etnične in avantgardne glasbe. Elegične intonacije, melodično vokalno izražanje linij in osupljiva virtuoznost odlikujejo Puschniga in prispevajo k njegovemu osebnemu slogu.

 

Ante Jurinović - kontrabas (Hrvaška/Avstrija)

Študij akustičnega in električnega basa na celovškem konservatoriju. Nastopi z Joejem Zawinulom so povzročili večjo odmevnost, sledili pa so številni glasbeni projekti in jazzovska snemanja po Evropi z uglednimi glasbeniki, kot so Tamara Obrovac, Oliver Dragojević, Matija Dedić, Gail Anderson band, Wolfgang Puschnig, Galeria band, Waveform band, Jean Nolan, Karen Asatrian ter Hamlet Fiorilli in njegov Latin Jazz Experience. Magisterij iz e-bassa.

 

Juan Carlos Sungurlian - oud in buzuki (Urugvaj/Avstrija)

Študiral na konservatorijih v Montevideu (Urugvaj) in Erevanu (Armenija) ter na Akademiji za glasbo v Gradcu. Mojstrski tečaji v Fesu (Maroko), Istanbulu (Turčija) in Sevilli (Španija). Mednarodni koncerti v različnih zasedbah in kot solist. Njegovo večkulturno ozadje (špansko, armensko, grško, nemško, portugalsko, francosko) je verjetno razlog za njegovo strastno zanimanje za številne različne kulture in glasbene tradicije.

 

Reinhardt Winkler - bobni in tolkala (Avstrija/Anglija)

Turneje po Evropi, ZDA in Aziji. Sodelovanje s STS (Austro-Pop), Terryjem Myersom, Jamaaladeenom Tacumom, če naštejemo le nekaj njegovih mednarodnih sodelovanj z zvezdniškimi glasbeniki. Od leta 1993 velja za enega najbolj iskanih učiteljev bobnov v Avstriji.


Izdelava: MMstudio