2.7. 20:30 Grand hotel Toplice, Jezerski salon: OD BACHA DO MANCINIJA

Na koncertu od BACHA do MANCINIJA  bosta priznani glasbenici z  dolgoletno kariero,  popeljali publiko od baroka prek klasike , romantike , impresionizma  do filmske glasbe. Slišali boste najlepša klasična dela za flavto in klavir  avtorjev J.S.Bacha, C Glucka, W.A Mozarta, G. Faureja, M.Ravela do sodobnejših priredb  skladba H.Mancinija v priredbi Galwaya ter del aktualnega hrvaskega skladatelja I. Baldinija ter mladega italijanskega  skladatelja F. Mengozija.


Jurka Zorja, flavta

Maja Tajnšek, klavir


Flavtistka Jurka Zoroja prof. – akademska glasbenica je diplomirala na ljubljanski

Akademiji za glasbo pri prof. Borisu Čampi. Že med študijem je prejela veliko uglednih

glasbenih nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado in prvo mesto na

tekmovanju glasbenih Akademij Jugoslavije v Beogradu. Podiplomski študij je končala na

visoki šoli za glasbo »Karla Maria von Weber« v Dresdenu v razredu prof. Arndta Schoneja.

Od leta 1982 do 1992 je bila solo flavtistka Slovenskega narodnega gledališča Opere in

baleta v Ljubljani, istočasno pa tudi izredna profesorica na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Sodelovala je z mnogimi slovenskimi umetniki na samostojnih koncertih, z organisti;

Hubertom Bergantom, Tonetom Potočnikom, Cecilijo Kobal, Renato Bauer, Daliborjem

Miklavčičem, pianisti; Primožem Lorenzom, Milivojem Šurbkom, Vlasto Doležal - Rus,

Gregorjem Dešmanom, Vladimirjem Mlinaričem, Majo Tajnšek, harfisti; Rudo Kosi, Pavlo

Uršič, Tino Žerdin, Anjo Gaberc in s kitaristi Jerkom Novakom, Tomažem Rajteričem,

Andrejem Grafenauerjem, Igorjem Sajetom, Borisom Šinigojem in Erazmom Grafenauerjem.

Kot solistka je koncertirala na mnogih glasbenih festivalih doma in v tujini - Zagorje ob Savi,

Blejski festival, Bovec, Metlika, Mariborski festival, Poletje v stari Ljubljani, Ljubljanski

umetniki Ljubljani, Ljubljanski magistrat, v Cavtatu, Mlinih in Dubrovniku. Leta 2018 je bila

gostja festivala v Malagi in Bratislavi.

Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto.

Za svoje igranje je tudi v strokovnih kritikah dobila odlične ocene. Odlikujeta jo izredno lep

ton, logično fraziranje ter velik dinamičen razpon.

Njeno bogato in dolgotrajno pedagoško delo se v zadnjih letih potrjuje z ustanovitvijo

prve zasebne šole za kljunasto in prečno flavto v Sloveniji. Danes pa so v njej zastopani že

vsi inštrumenti in solopetje. Letos šola praznuje petindvajseto letnico delovanja. Profesor

Jurka Zoroja je izvrstna glasbenica in pedagoginja, ki pri svojem delu spremlja tudi dogajanje

na mednarodni ravni, njeni učenci dosegajo pomembne rezultate na tekmovanjih, predvsem v

tujini. Leta 2012 je bila pod njenim mentorstvom ustanovljena tudi Umetniška Akademija za

glasbeno in likovno umetnost, ki združuje umetnike obeh zvrsti in uporablja svoje prostore v

središču Ljubljane tudi za galerijsko dejavnost.

Koncertira na mnogih evropskih odrih in Združenih državah Amerike.


Maja Tajnšek izhaja iz ugledne idrijske glasbene družine .Za seboj ima več kot 30 let uspehov in pedagoškega dela .Dolgo vrsto let je delovala na domači GŠ Idrija , ter hkrati na drugih GŠ .Trenutno deluje prek svoje zasebne šole , na GŠ Stična,  GŠ Vič v Ljubljani  in kot korepetitorka ter pianistkaV karieri je z učenci dosegla več kot 150 nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih ter več kot 50 nagrad s korepeticijami.

Klavir se je pričela učiti s petimi leti.v domači Idriji. Po zaključenih šolanjih in študiju je nato že ob redni službi najprej opravila dveletno eksperimentalno šolo za učenje zelo nadarjenih učencev pri ruskem prof Sijavušu Gadžijevu v italijanski Gorici ( 1995 .-1997) . Naslov diplomskega dela ob zaključku tega študija je primerjava Lisztovih Transcendentalnih etud z Etudami op.1. Leta 2001 se je na povabilo prof .Igorja Lazka (vpisala še na enoletno specializacijo na Slovanski konservatorij A. Scriabin v Parizu .

Več let je bila tudi contact student na Hoschschule for music und tanz v Koelnu pri prof. dr. A. Valdmi ( 2009 - 2013 ). Leta 2009 je vpisala doktorski študij Edukacijskih ved na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem , kjer je uspešno zaključila 2 letnika doktorskega .študija.Še posebej jo zanima fenomen pozitivnega oz. zdravilnega vpliva glasbe na počutje, ter teoretično praktični znanstveni okvir nadarjenosti in zgodnjega vključevanja otrok k učenju igranja instrumenta,

Leta 2012 se je odločila še za specialistični študij klavirja na Akademiji lepih umetnosti v Beogradu pri prof.dr.h.c. Valdmi . Študij je v maju 2013 skupaj s samo še 1 kandidatko zaključila s specialističnim izpitom z odliko ter s koncertom  v Beogradu .

Maja Tajnšek je več kot 15 let obiskovala številne mojstrske tečaje doma in v tujini. ; Ženeva , Feldkirchen, Heidelberg, Dunaj, Parnu , Ajdovščina, Podsreda, Zemono, Pariz, Dubrovnik,Sp.Idrija ,  Haus Marteau, Beograd itd. Sodelovala je na festivalih in koncertnih večerih ,kot so Tango festival Idrija, Grajski večeri na gradu Gewerkenegg , Lange Nacht der Kirchen na Dunaju, Luč onkraj miru v Gradcu , Svetovna pianistična konferenca EPTA v Novem Sadu ,40 Čipkarski festival Idrija, koncerti ali gostovanja v Heidelberrgu, Koelnu , Beogradu / koncert Guarneris s podporo Ambasade RS , Ljubljani ( Glasba za mir,Ruski center znanosti in kulture itd,) Dubrovnik, poletni in zimski festival Sulveuni in Talveuni v Parnuju v Estoniji, v Ženevi, na Zemonu in številnih drugih krajih. Redno izvaja koncerte z uglednimi glasbeniki v različnih zasedbah ,  snemanja in krstne izvedbe slovenskih in tujih avtorjev ter promocije v tujini , kjer velikokrat promovira domačo kulturno glasbeno dediščino . Je tudi nosilka licence Šole na daljavo ( Studio Kreator ) za slovenski, hrvaški, nemški, italijanski trg ( začetna in nadaljevalna stopnja ). Posnela je CD Najlepši slovenski samospevi s tenoristom Andrejem Ažmanom., ter velik del glasbene zapuščine pokojnega starega očeta I. Rijavca v studiu RTV Slovenija. Za tisk je uredila 4 zbirke I. Rijavca, katerega kulturno dediščino skrbno ohranja ter proučuje .Že več kot 10 let organizira številne dogodke, mojstrske tečaje, koncerte, delavnice , seminarje, poletne šole in je direktor tekmovanja Ivan Rijavec za klavir in harmoniko. V letu 2021 je bila idejni vodja in direktor velikega spletnega tekmovanja Glasbena čipka iz Idrije. Tudi sama vodi poletne šole ( Stična, Ljubljana, Idrija ) ter je članica ocenjevalnih komisij Za svoje delo je prejela razne nagrade in priznanja ,od katerih izstopajo prestižna nagrada za najboljšega pedagoga ( 2009 ) Diploma d 'onore „ Isola del Sole" ter nagrada za pedagoške dosežke v Cortemilii, Povolettu, Sremski Mitrovici, Beogradu ter nagrado profesorju z največ nagrajenimi učenci ( Cesenatico ) .Poleg tega je vsa pedagoška leta redno z učenci sodelovala na številnih seminarjih na Primorskem in celotni Sloveniji ter v zamejstvu. Kot korepetitorka je tudi sama sodelovala pri realizaciji nekaterih seminarjev ali masterclasov (  Univerza Koper,GŠ Koper idr.) Z Estonskim državnim orkestrom je izvajala Bachov koncert v d molu.

 

Sedem njenih učencev je krenilo na poklicno glasbeno pot oz. so že profesorji ali profesionalni glasbeniki ,  Objavljala je tudi strokovne članke ( Strumenti e musica, Oko, Šolski razgledi ,Vzgoja in izobraževanje , Primorska sozvočja idr. )

 

Kritiki njeno igro cenijo predvsem po izredno lepem in subtilnem tonu ter izjemnem občutku za skupno igro.



Izdelava: MMstudio