6.7. 20:30 Festivalna dvorana: PATETICO

20. let od velikega poka …

Leta 2003 je v Rušah pri Mariboru naključje povezalo ekipo glasbenikov s pesnikom, ki je za tamkajšnji Center za mlade CEZAM pripravljal gledališki kabaret. Ker je igralka odpovedala sodelovanje, so od projekta ostale samo besede in glasba. Naslov pa je vendarle ostal – Cabaret Patetico! A že takoj po prvem koncertu v legendarnem mariborskem Jazz klubu Satchmo je prva beseda odpadla. Vse drugo je zgodovina slovenske zabavne glasbe. Tonski mojster je koncert posnel in Patetico je v trenutku postal čistokrvni dirkalni konj slovenske underground scene. Doma pečeni ploščki s posnetkom koncerta so se kot svetloba novo rojene zvezde zlili v duše vseh patetike žejnih duš. Nobene resne produkcijske spoliranosti, le gola sila dobrih besedil, ognjevitost žive glasbe in senzibilno ranjeni vokal, in slovensko glasbeno vesolje je bilo na novo definirano. Veliki pok je bil popoln. Nepozabna glasbena tapiserija, v kateri se glasba in poezija povežeta v brezčasnost, ki še danes rojeva nove svetove.


Zasedbo sestavljajo Dejan Berden, klavir, Nika Perunović, vokal, Tadej Kampl, kontrabas in Janez Gabrič, bobni. Rok Gregor Vilčnik se podpisuje kot idejni vodja projekta Patetico ter za zasedbo piše pesmi oz. besedila.


Diskografija

Njihov prvi uradni album je bil Prolog, izdan leta 2004 pri založbi Sanje, ki je bil pravzaprav mala plošča, na njej je bilo zaradi težav z dovoljenji za uporabo avtorske glasbe pet skladb. Tega leta so posneli tudi singel »Moj navihan Valentin«, ki ga je mobilni operater Mobitel izbral za glasbeno podlago prodajne akcije ob valentinovem, kar je skupini prineslo nagrado za avtorsko glasbo na 13. slovenskem oglaševalskem festivalu. Polni album z naslovom Patetico je pri isti založbi izšel konec leta 2006. Maja 2015, devet let po izidu »uradnega« prvenca, je pri založbi Celinka izšel njihov drugi album z naslovom Vse je v redu z mojo dušo.

Foto: Ksenija Mikor



Izdelava: MMstudio