3.7. 20:30 grand hotel Toplice, Jezerski salon: PREPLET GLASBENIH NITI V DRUŽBI IDRIJSKE ČIPKE

Koncert , kjer bodo za.glasbeni užitek poskrbele tri odlične  glasbenice (sopranistka Janja Hvala,.violončelistka Marjetka Hribernik in pianistka Maja Tajnšek ) bo s premišljenim izborom skladb iz klasične in sodobnejše literature pravi balzam za dušo in  srce. Glasbene niti izpod rok in glasu umetnic   pa se bodo na priložnostni koncertni razstavi  povezale tudi z unikatnimi izdelki iz idrijske čipke avtorice Tine Koder Grajzar in s tem tvorile nepozaben preplet glasbenih in čipkastih niti.

Na programu bo  tudi zelo redko izvajana kompozicija domače skladateljice T.Mauko :Najen prt.

Janja Hvala, sopran

Marjetka Hribernik, violončelo

Maja Tajnšek, klavir

ogrlica
Tina Koder Grajzar, avtorska idrijska čipka


Sopranistko Janjo HVALA je pevska pot od prepevanja v bohinjskih zborih pripeljala na Srednjo glasbeno in baletno šolo in kasneje na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študij petja decembra 2004 z odliko zaključila.

Izpopolnjevala se je pri številnih svetovno znanih profesorjih, nazadnje pri mezzosopranistki Marjani Lipovšek in njenem možu, Alfredu Burgstallerju na Dunaju.

Kot solistka in članica komornih zasedb je nastopala doma in v tujini, sodelovala s Simfoničnim orkestrom SGBŠ, Simfoničnim orkestrom AG, Pihalno godbo Bohinj, Simfoničnim orkestrom Opere in baleta v Ljubljani, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Komornim zborom RTV Slovenija.

Sedaj uspešno posreduje svoje znanje na mlade pevce v Glasbeni šoli Ljubljana Moste – Polje.


Marjetka Hribernik je v letih 2000-2007 študirala violončelo v Zürichu v razredih prof. Susanne Novšak in prof. Martina Schucana. Obiskovala je številne mojstrske tečaje solistične in komorne glasbe pri svetovno priznanih profesorjih ( Stroels Svane, Wolfgang Boetscher, Sacher Bron, Nora chastain, Alexander Rudin, Raphael Walfisch ). Na mednrodnih tekmovanjih je osvojila več odličnih nagrad, med drugim 2. nagrado in nagrado občinstva »Antonio Joanigro«, 1. nagrado v Stresi in Milanu ter 1. nagrado in nagrado občinstva » Rudolf Matz«. Za radio Slovenija je posnela dela Marteusa Steinmana, Marka Mihevca, Črta Sojarja Voglarja in drugih. Kot solistka je nastopila z večimi znanimi orkestri pod taktirko vidnih dirigentov ( Jürgen Bruns, Lior Schambanal, Jean Philipp Torro).


Maja Tajnšek izhaja iz ugledne idrijske glasbene družine .Za seboj ima več kot 30 let uspehov in pedagoškega dela .Dolgo vrsto let je delovala na domači GŠ Idrija , ter hkrati na drugih GŠ .Trenutno deluje prek svoje zasebne šole , na GŠ Stična,  GŠ Vič v Ljubljani  in kot korepetitorka ter pianistkaV karieri je z učenci dosegla več kot 150 nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih ter več kot 50 nagrad s korepeticijami.

Klavir se je pričela učiti s petimi leti.v domači Idriji. Po zaključenih šolanjih in študiju je nato že ob redni službi najprej opravila dveletno eksperimentalno šolo za učenje zelo nadarjenih učencev pri ruskem prof Sijavušu Gadžijevu v italijanski Gorici ( 1995 .-1997) . Naslov diplomskega dela ob zaključku tega študija je primerjava Lisztovih Transcendentalnih etud z Etudami op.1. Leta 2001 se je na povabilo prof .Igorja Lazka (vpisala še na enoletno specializacijo na Slovanski konservatorij A. Scriabin v Parizu .

Več let je bila tudi contact student na Hoschschule for music und tanz v Koelnu pri prof. dr. A. Valdmi ( 2009 - 2013 ). Leta 2009 je vpisala doktorski študij Edukacijskih ved na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem , kjer je uspešno zaključila 2 letnika doktorskega .študija.Še posebej jo zanima fenomen pozitivnega oz. zdravilnega vpliva glasbe na počutje, ter teoretično praktični znanstveni okvir nadarjenosti in zgodnjega vključevanja otrok k učenju igranja instrumenta,

Leta 2012 se je odločila še za specialistični študij klavirja na Akademiji lepih umetnosti v Beogradu pri prof.dr.h.c. Valdmi . Študij je v maju 2013 skupaj s samo še 1 kandidatko zaključila s specialističnim izpitom z odliko ter s koncertom  v Beogradu .

Maja Tajnšek je več kot 15 let obiskovala številne mojstrske tečaje doma in v tujini. ; Ženeva , Feldkirchen, Heidelberg, Dunaj, Parnu , Ajdovščina, Podsreda, Zemono, Pariz, Dubrovnik,Sp.Idrija ,  Haus Marteau, Beograd itd. Sodelovala je na festivalih in koncertnih večerih ,kot so Tango festival Idrija, Grajski večeri na gradu Gewerkenegg , Lange Nacht der Kirchen na Dunaju, Luč onkraj miru v Gradcu , Svetovna pianistična konferenca EPTA v Novem Sadu ,40 Čipkarski festival Idrija, koncerti ali gostovanja v Heidelberrgu, Koelnu , Beogradu / koncert Guarneris s podporo Ambasade RS , Ljubljani ( Glasba za mir,Ruski center znanosti in kulture itd,) Dubrovnik, poletni in zimski festival Sulveuni in Talveuni v Parnuju v Estoniji, v Ženevi, na Zemonu in številnih drugih krajih. Redno izvaja koncerte z uglednimi glasbeniki v različnih zasedbah ,  snemanja in krstne izvedbe slovenskih in tujih avtorjev ter promocije v tujini , kjer velikokrat promovira domačo kulturno glasbeno dediščino . Je tudi nosilka licence Šole na daljavo ( Studio Kreator ) za slovenski, hrvaški, nemški, italijanski trg ( začetna in nadaljevalna stopnja ). Posnela je CD Najlepši slovenski samospevi s tenoristom Andrejem Ažmanom., ter velik del glasbene zapuščine pokojnega starega očeta I. Rijavca v studiu RTV Slovenija. Za tisk je uredila 4 zbirke I. Rijavca, katerega kulturno dediščino skrbno ohranja ter proučuje .Že več kot 10 let organizira številne dogodke, mojstrske tečaje, koncerte, delavnice , seminarje, poletne šole in je direktor tekmovanja Ivan Rijavec za klavir in harmoniko. V letu 2021 je bila idejni vodja in direktor velikega spletnega tekmovanja Glasbena čipka iz Idrije. Tudi sama vodi poletne šole ( Stična, Ljubljana, Idrija ) ter je članica ocenjevalnih komisij Za svoje delo je prejela razne nagrade in priznanja ,od katerih izstopajo prestižna nagrada za najboljšega pedagoga ( 2009 ) Diploma d 'onore „ Isola del Sole" ter nagrada za pedagoške dosežke v Cortemilii, Povolettu, Sremski Mitrovici, Beogradu ter nagrado profesorju z največ nagrajenimi učenci ( Cesenatico ) .Poleg tega je vsa pedagoška leta redno z učenci sodelovala na številnih seminarjih na Primorskem in celotni Sloveniji ter v zamejstvu. Kot korepetitorka je tudi sama sodelovala pri realizaciji nekaterih seminarjev ali masterclasov (  Univerza Koper,GŠ Koper idr.) Z Estonskim državnim orkestrom je izvajala Bachov koncert v d molu.

 

Sedem njenih učencev je krenilo na poklicno glasbeno pot oz. so že profesorji ali profesionalni glasbeniki ,  Objavljala je tudi strokovne članke ( Strumenti e musica, Oko, Šolski razgledi ,Vzgoja in izobraževanje , Primorska sozvočja idr. )

 

Kritiki njeno igro cenijo predvsem po izredno lepem in subtilnem tonu ter izjemnem občutku za skupno igro.
Izdelava: MMstudio