Karmen Pečar koritnik, violončelo,  9.7. - 12.7.
cena tečaja ansambla violončel: 150€


Karmen Pečar se je rodila leta 1984 v Ljubljani. Violončelo se je pričela učiti pri petih letih. Leta 2003 je maturirala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru in hkrati diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer je leta 2005 v razredu prof. Valterja Dešpalja tudi magistrirala. Dodatno se je izpopolnjevala pri prof. Reinhardu Latzku na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Karmen Pečar je vzbudila pozornost glasbene javnosti, ko je kot trinajstletna deklica debitirala z orkestrom Slovenske filharmonije ter z njim izvedla Elgarjev koncert za violončelo in orkester.

Leta 2001 je Karmen zmagala na prestižnem čelističnem tekmovanju Dr. Luis Sigall v Čilu (Vina del Mar). Na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Berlinu je leta 2002 osvojila 3. nagrado ter leta 2004 še 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Antonio Janigro v Zagrebu.

Karmen je kot solistka nastopila s številnimi orkestri pod vodstvom znanih dirigentov.
Leta 2006 je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla njena prva samostojna zgoščenka z Dvorakovim in Šostakovičevim koncertom za violončelo in orkester. V letu 2011 je izšla tudi avtorska zgoščenka skladatelja Črta Voglarja Sojarja, na kateri Karmen Pečar izvaja več skladateljevih del – med drugim tudi Koncert za violončelo in orkester s Simfoniki RTV Slovenija.

Karmen Pečar je bila več let zaposlena na Akademiji za glasbo v Zagrebu kot asistentka prof. Valterja Dešpalja, trenutno pa je profesorica violončela na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Izdelava: MMstudio