7.7. 20:30 Festivalna dvorana Bled: FAIREST ISLE, Londinium

Londinium, eden najbolj vsestranskih in uspešnih londonskih komornih zborov, bo julija 2024 z glasbenim vodjem Andrewom Griffithsom debitiral v Sloveniji. Zbor je še posebej znan po živahnih in vznemirljivih izvedbah del a cappella. Ustanovljen je bil leta 2005 in slovi po raznovrstnih in domiselnih programih iz različnih stoletij in nacionalnih tradicij, s poudarkom na ponovnem odkrivanju neupravičeno zapostavljenih del in premiernih izvedbah novih del.

Andrew Griffiths, glasbeni vodja skupine Londinium, je izjemno prepričljiv in vsestranski glasbenik. Kot zborovodja je sodeloval s številnimi zbori, med drugim s pevskim zborom BBC Singers in simfoničnim zborom BBC. Kot pevec je ustanovni član mednarodno priznanega vokalnega konzorcija Stile Antico. V svetu opere je glavni trener v londonskem Nacionalnem opernem studiu, delal pa je tudi v opernih hišah, kot so Royal Opera House, Welsh National Opera, Glyndebourne in Chicago Opera Theatre.


Priznani britanski zbor Londinium, ki prvič gostuje v Sloveniji, predstavlja praznik izjemne glasbe britanskih skladateljev. Program je posvečen Charlesu Villiersu Stanfordu in Gustavu Holstu ob njunih obletnicah, vključuje pa tudi mojstrovine sedemnajstega in osemnajstega stoletja skladateljev Thomasa Tallisa, Williama Byrda, Roberta Ramseyja in Henryja Purcella ter skladateljev novejšega časa  Kennetha Leightona in Judith Bingham. Zbor bo tudi izvajal glasbo slovenskih skladateljev Jakoba Handla (Gallus) in Lojzeta Lebiča.


https://https://www.londinium-voices.org.uk/


Kenneth Leighton                     Hymn to the Trinity
Henry Purcell                            Hear my prayer
Charles Villiers Stanford          Beati quorum via
Thomas Tallis                           Loquebantur variis linguis
Gustav Holst                             The Evening Watch
William Byrd                            Laudibus in sanctis
Robert Ramsey                         How are the mighty fallen
Judith Bingham                        The Drowned Lovers
Stanford                                   The Blue Bird
H. Purcell                                 Fairest Isle
Holst T                                     This have I done for my true love
Jakob Handl (Gallus)               Mirabile Mysterium
Lojze Lebič                              Fčelica zleteila
Stanford                                   On Time
Izdelava: MMstudio