Robert Szreder, Nizozemska
violina : 1.7. - 12.7.
300 €

Robert Szreder je bil rojen v Deblinu na Poljskem. Ko je bil star šest let, ga je violino začela učiti njegova mati. Kasneje je njegovo glasbeno izobraževanje prevzel gospod J. Sot. Leta 1970 je z odliko diplomiral v razredu profesorja Z. Brzewskega na varšavski Akademiji za glasbo.
Preden se je preselil na Nizozemsko, kjer živi še danes, je Robert Szreder dobival nagrade na mednarodnih tekmovanjih kot so Gaudeamus na Nizozemskem, tekmovanje Bele Bartoka v Budimpešti in na nekaj drugih.
Danes deluje kot profesor na Glasbenem konzervatoriju v Maastrichtu. Kot gostujoči profesor predava tudi na glasbenih akademijah in vodi mojstrske tečaje v ZDA, Rusiji, na Irskem, Poljskem, v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Kitajskem, Južni Koreji in drugod po svetu.
Robert Szreder nastopa na mnogih festivalih. Njegovi nastopi v Evropi, ZDA, Južni Ameriki in Aziji so vedno sprejeti v velikim navdušenjem. Na Poljskem je posnel številne radijske in televizijske oddaje ter več vinilnih in CD plošč. Na mnogih glasbenih tekmovanjih je sodeloval tudi kot član žirije. Kot dirigent je vodil orkestre in glasbene zasedbe na Nizozemskem in drugod po svetu.
Od leta 1974 Robert Szreder živi in dela na Nizozemskem. Velja za enega vodilnih sodobnih poljskih violinistov in je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Vlada Republike Poljske mu je podelila red za zasluge za prispevek k poljski kulturi.
Izdelava: MMstudio