PIOTR JASIURKOWSKI
Nizozemska, violina: 3. do 13. 7.
320€Piotr Jasiurkowski  se je rodil v Lubinu na Poljskem leta 1987. Leta 1998 je začel študirati violino v razredu prof. Roberta Szrederja na Akademiji za glasbo v  Maastrichtu na Nizozemskem. Med študijem je svoje znanje nadgradil tudi z obiskom tečajev, ki so jih vodili V. Repin, H. Krebbers, Y. Kless in A. Suwanai. Leta 2011 je diplomiral s posebno pohvalo in z odliko končal magistrski študij violin. Takoj po končanem študiju je postal docent za violin na Akademiji za glasbo v Maastrichtu.
 
Piotr Jasiurkowski je osvojil številne nagrade na mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Kot solist je nastopal s Simfoničnim orkestrom Berlinskega radia, z znamenitim orkestrom Sinfonia Varsovia, z Estonskim nacionalnim filharmoničnim orkestrom, Litovskim državnim simfoničnim orkestrom in korejskim komornim orkestrom ter izvajal recitale in koncerte po vsej Evropi (npr. Concertgebouw na Nizozemskem), Aziji (npr. velika koncertna dvorana korejskega Seoul Arts Center) in Afriki (npr. opera v Kairu, Egipt).

Leta 2006 je prejel nagrado poljskega ministrstva za kulturo za najuspešnejšega mladega glasbenika, leta 2007 pa še prestižno dveletno nizozemsko štipendijo HSP Huygens, ki so mu jo zaradi izjemnih dosežkov leta 2009 podaljšali še za dve leti.

Leta 2015 je Piotr Jasiurkowski na Nizozemskem postal Poljak leta v kategoriji kulture (Polonus 2015). 

Piotr igra na izredno dragocen inštrument, violino "Frans Mortelmans” Jeana Babtista Vuillaumea iz leta 1860, ki mu jo je prijazno posodila nizozemska državna fundacija za inštrumente (Nationaal Muziekinstrumenten Fonds). 
Izdelava: MMstudio