Brata Wladigeroff s prijatelji


14. 7., ob 20.30
Festivalna dvorana Bled


Brata Wladigeroff prihajata iz znane bolgarske glasbene družine. Že v svoji rani mladosti sta pokazala svoj izraziti glasbeni talent. Alexander (trobenta, krilovka, klavir) in Konstantin (klavir, klarinet, kompozicija) združujeta družinsko glasbeno tradicijo in lahkotnost glasbenega talenta. Preden sta na Dunaju nadaljevala izpopolnjevanje svoje glasbene umetnosti sta študirala na akademiji za glasbo v Sofiji, ki nosi ime njunega deda, slavnega bolgarskega skladatelja Pancha Wladigeroffa (1899 – 1978).

Aleksander Aleksandrov Wladigeroff (ali Vladigerov) se je rodil (1978) v glavnem mestu Bolgarije, Sofiji. Trobento je začel igrati pri devetih letih. 

Šolanje:
1997 – Maturiral na državnem Konservatoriju za glasbo Lubomirja Pipkova v Sofiji.
1997 – Sprejet na bolgarsko Akademijo za glasbo Pancha Wladigeroffa, oddelek za jazz – trobenta.
1998 – Sprejet na Univerzo za glasbo in upodabljajoče umetnosti Dunaj, v pripravljalni razred za kompozicijo pri prof. Lauermannu.
1999 – Sprejet na Akademijo za glasbo na Dunaju, glavni predmet: jazz trobenta pri prof. R. Politzerju in M. Holzhackerju.
Junij 2004 – Zaključni izpit iz jazz trobente na Akademiji za glasbo na Dunaju.
December 2004 – Sprejet na Kraljevo akademijo za glasbo v Londonu (podiplomski študij jazz trobente, prof. Gerard Presencer).
Junij 2005 – Diplomski izpit iz jazz trobente za pedagoge na Akademiji za glasbo na Dunaju.

Nagrade:
1996 – Nagrada za najboljšega poustvarjalca na tekmovanju mladih glasbenikov v klasični trobenti v Sofiji.
2002 – Z jazz triom Wladigeroff je osvojil prvo nagrado na tekmovanju Fidelio.
2003 – V kategoriji jazz duov je z bratom Konstantinom Wladigeroffom osvojil prvo nagrado.
2004 – Dobitnik nagrade WORLD MUSIC FÖRDERPREIS 2004 , z zasedbo Fatima Spar und die Freedom Fries; klub Porgy & Bess, Dunaj.

Nastopi (2015):
- 2. april – Premiera Tolstojevega dela "Moč teme”; Akademietheater, Dunaj
- 29. april  – Koncert bratov Wladigeroff, Hrista Popova in Stojana Jankulova na mednarodnem tekmovanju Pancha Wladigeroffa; Shumen, Bolgarija 
- 5. junij – Koncert tria bratov Wladigeroff; Yambol, Bolgarija
- junij  – Koncert bratov Wladigeroff – Poletna noč jazza; Bolgarska ambasada v Moskvi
- 26. november – Nastop bratov Wladigeroff na koncertu "Uno. Due. Tre.”; Gläserner Saal, Musikverein, Dunaj

Albumi
2007 - Wanderer In Love (Extraplatte - Dunaj)
2008 /2009 - First Opuses – avtor glasbe: Aleksander P. Wladigeroff (1933 - 1993 )
2011 - For The Greatest And Little Things (Holophon)
2014 - Dreaming Of Dreams (Home Music)
2014 - Dedicated Sounds (Red P Music)

Sodeloval je z naslednjimi glasbeniki:
Konstantin Wladigeroff, Red Holloway, Jim Galloway, H. Senger, Carole Alston, Wolfgang Puschnick, Achim Tang, Hans Strasser, Karl Ritter, Ostbahn Kurt, Peter Maffay, Christoph Peichina, Christoph Helm, Kadero Ray, Linley Marthe, Silvio Berger, Otmar Klien, Georg Graf, Peter Rosmanith, Klaus Gessing, Klaus Dickbauer, Craig Handy, Hector Martignon, Roberto Quintero, Milcho Leviev, Flip Philipp, Georg Breinschmid, Otto Lechner, Stoyan Yankoulov, Peter Herbert, Georgi Kurnazov, Antoni Donchev, Teodossi Spassov, Anatoly Vapirov, Vladimir Kostadinovic, Vlada Blum, Vladimir Karparov, Juan Garcia-Herreros, Snow Owl, Daniel Mesquita, Dimitar Karamfilov, Karol Hodas, Dušan Novakov, Boghidar Sotiroff, Andrey Prozorov, Peter Slavov, Janice Kern, Melissa Coleman, Linda Mancheva, Miloš Todorovski, Philipp Moosbrugger, Vassil Petrov, Lorenzo Ferrero, Ivaylo Delivichev in mnogi drugi ….

Konstantin Aleksandrov Wladigeroff je začel igrati klavir, ko je bil star pet let, pri devetih pa je začel še z urami klarineta. Glasbeno izobrazbo je pridobival na državnem Konservatoriju za glasbo Lubomirja Pipkova v Sofiji. Za glavna predmeta si je izbral klavir pri prof. Mariji Warbanovi in klarinet pri prof. Ilyi Ilievu in prof. Borislavu Yotsovu.

Šolanje:
1997 – Maturiral na državnem Konservatoriju za glasbo Lubomirja Pipkova v Sofiji.
1997-1998 – Študiral na bolgarski Akademiji za glasbo Pancha Wladigeroffa v Sofiji; klarinet v razredu prof. D. Dimitrova.
1998 – 1999 – Študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti Dunaj, v pripravljalnem razredu za kompozicijo pri prof. Lauermannu.
2000 - 2002 – Študiral na Konservatoriju za glasbo J. M. Hauerja v Wiener Neustadtu (Avstrija), v oddelku za jazz klavir pri prof. R. M. Weissu
1999 – Začetek študija na Akademiji za glasbo na Dunaju, kjer si je za glavni predmet izbral jazz saksofon pri prof. W. Quardi in prof. Th. Huberju ter jazz klavir pri prof. R. Wilferju in prof. Oliverju Kentu

Nagrade:
2002 – Prva nagrada na tekmovanju Fidelio, kjer je nastopil z jazzovskim triom "Wladigeroff".
2003 - Prva nagrada na tekmovanju Fidelio, kjer je nastopil z bratom Aleksandrom v jazzovskem duu Wladigeroff.

Nastopi (2015):
- 2. april  – Premiera Tolstojevega dela "Moč teme”; Akademietheater, Dunaj
- 29. april – Koncert bratov Wladigeroff, Hrista Popova in Stojana Jankulova na mednarodnem tekmovanju Pancha Wladigeroffa; Šumen, Bolgarija 
- 5. junij – Koncert tria bratov Wladigeroff; Yambol, Bolgarija
- 15. junij – Koncert bratov Wladigeroff – Poletna noč jazza; Bolgarska ambasada v Moskvi
- 26. november – Nastop bratov Wladigeroff na koncertu "Uno. Due. Tre.”; Gläserner Saal, Musikverein, Dunaj

Albumi
2007 - Wanderer In Love (Extraplatte - Dunaj)
2008/2009 - First Opuses – avtor glasbe: Aleksander P. Wladigeroff (1933 - 1993 )
2011 - For The Greatest And Little Things (Holophon)
2014 - Dreaming Of Dreams (Home Music)
2014 - Dedicated Sounds (Red P Music)

Sodeloval je z naslednjimi glasbeniki:
Milcho Leviev, Flip Philipp, Georg Breinschmid, Otto Lechner, Stoyan Yankoulov, Roberto Quintero, Peter Herbert, Vladimir Karparov, Juan Garcia-Herreros, Snow Owl", Daniel Mesquita, Dimitar Karamfilov, Karol Hodas, Dušan Novakov, Boghidar Sotiroff, Vladimir Kostadinovic, Andrey Prozorov, Peter Slavov, Janice Kern, Melissa Coleman, Linda Mancheva, Miloš Todorovski, Philipp Moosbrugger, Vassil Petrov, Lorenzo Ferrero, Ivaylo Delivichev.Stojan Jankulov je bolgarski tolkalist in bobnar. Glasbeno izobrazbo je najprej pridobival na konservatoriju Ljubomirja Pipkova v Sofiji, na to pa še na Akademiji za glasbo Pancha Vladigerova, kjer si je za glavni predmet izbral tolkala. Uspešno je opravil avdicijo za Big Band Radia Bolgarije. Stojan Jankulov je izjemen instrumentalist z zavidljivo umetniško kariero. Sodeluje v jazzovskih, pop in rock projektih, je član folklornih skupin in fusion zasedb. Nastopal je na festivalskih in koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Kanade, ZDA in Japonske. 

Jankulov je sodeloval z mnogimi izjemnimi glasbeniki, kot so: Bobby McFerrin, Juan Garcia-Herreros, Roberto Quintero, Hector Martignon, Theodosii Spasov in Ivo Papazov. Dela tudi kot studijski glasbenik. 

Jankulov je za svoj prispevek k umetnosti ter za pomoč pri promociji Bolgarije v svetu prejel mnogo jazzovskih nagrad in priznanj. Glasbeni kritiki cenijo njegov neponovljiv slog igranja, s katerim uspe poustvariti orkestrski zvok tolkal, ki poslušalca prepriča, da posluša skupino tolkalistov.
Stojan Jankulov si je mednarodni ugled ustvaril tudi z nastopom na Evroviziji 2007. Pevka Elitsa Todorova in pesem "Voda.” ki ju je spremljal, sta tekmovanje končali na petem mestu finalnega izbora.

Jankulov z uporabo novih tehnik in neobičajnih glasbenih idej širi in preskakuje meje tradicionalnega igranja bobnov, tupana in tolkal. Lokalno folkloro kombinira z novimi izraznimi možnostmi, ki jih ponujajo tolkala, in nam skozi glasbo razkriva brezmejno raznovrstnost in čustveno bogastvo unikatne bolgarske kulture.
Avstro-iranski basist Navid Djawadi se je rodil v Klosterneuburgu (Avstrija) in študiral kontrabas na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Konstantin Wladigeroff: klavir, skladatelj
Alexander Wladigeroff: trobenta, krilovka, skladatelj
Navid Djawadi: kontrabas
Stoyan Yankoulov: bobni, tolkala»The Rag Waltz Time« (Enja Records, 2017), novi album bolgarskih dvojčkov Konstantina in Alexandra Wladigeroffa, je začinjen z zvoki balkanske glasbe, swinga, jazza in folka, poleg tega pa ga odlikuje obstret melodičnih vokalov in nezgrešljivih godalnih vložkov. 

Njune skladbe so čudovito izdelane kompozicije, v katerih se neverjetni zvok rogov prepleta z bolgarskimi ritmi, prek katerih se vrtinčijo zvoki klavirja, lahkotne lesene prečne flavte, basa in trobil. 
Virtuozne klavirske pasaže Konstantina Wladigeroffa dodatno poživljajo očarljivi kitarski akordi in vokali.
Na trenutke etnično navdihnjena glasba prehaja v upbeat ritme, ki s svojo energijo spominjajo na ciganski swing in brass groove. Izstopajo odlične tenorske fraze, violončelo, lesena prečna flavta in trobenta, ki vsaka posebej z navdušujočimi zvočnimi odtenki slikajo čudovite melodije.

Lahkotne melodije so umetelen preplet bolgarske folk glasbe in prijetnih, omamno brzečih ritmov. Dvojec Wladigeroff je še enkrat dokazal, da si zasluži mesto med najbolj nadarjenimi glasbeniki sveta. »The Rag Waltz Time« je fantastičen album, od prve do zadnje note.
 
Sedem avtorskih skladb z najnovejšega albuma bratov Wladigeroff »The Rag Waltz Time« iz leta 2016 ne skriva unikatnega podpisa svojih ustvarjalcev. Na albumu, ki, kot pravijo mnogi »prebudi domišljijo poslušalca«, se glasbenika spogledujeta s swingom, jazzom, balkanskimi zvoki in modernimi groove ritmi.   
 
Boris Pasternak je dejal, da je »talent v najvišjem in najširšem smislu te besede darilo življenja«.
..."S pozitivno energijo albuma »The Rag Waltz Time« brata Wladigeroff delita z nami svoje veselje do življenja in svojo energijo, mi pa z veseljem sprejemamo njun dar ljubezni."
Reneé Gadsden

Izdelava: MMstudio