MAGIC VIOLIN
Sandor Javorkai, violina

12. 7. 2017, ob 20.30
Cerkev sv. Martina
Violinist Sándor Jávorkai, rojen v madžarskem mestu Györ, se je violine začel učiti pri rosnih treh letih pri svojem očetu. Prvi javni nastop je imel pri petih letih. Po študiju na Glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti pri profesorju Ferencu Halászu se je izpopolnjeval na Akademiji za glasbo in likovno umetnost na Dunaju pri profesorju Michaelu Frischenschlagerju, kjer je študij leta 2004 končal z odliko. Trenutno dela doktorat iz muzikologije na Dunaju ter je koncertni mojster in solist Evropske filharmonije. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri mednarodno priznanih glasbenikih kot so Isaac Stern, Tibor Varga, Vladimir Spivakov, György Pauk, Lorand Fenyves, Stefan Ruha, Ferenc Rados in Vera Vaidman.

Kot koncertni violinist je Sándor Jávorkai igral pod taktirko dirigentov Marissa Jansonsa in Marcella Viottija na Mednarodnem inštitutu za orkestrsko glasbo v Attergau, ki deluje pod okriljem dunanjskih filharmonikov. Poleg tega je leta 2008 nastopil s filharmoničnim orkestrom Evropske Unije kot koncertni mojster in solist. Kot solist je sodeloval tudi z mnogimi drugimi priznanimi orkestri. Pot koncertnega glasbenika ga je vodila po vsem svetu. Kritiki so z navdušenjem sprejeli njegovo izvedbo prvega koncerta za violino v Es-duru, (op.5) Niccola Paganinija. 

Skupaj z bratom, čelistom Adamom Jávorkaijem, je posnel Brahmsov   dvojni koncert, s filharmoniki iz mesta Győr pod dirigentsko tarktirko Adama Medveczkyja pa še Introdukcijo in Rondo capricioso francoskega skladatelja Camilla Saint-Saensa.

Sándor Jávorkai je tudi prejemnik štipendije dunajskega Centra Herberta von Karajana. Njegov izjemen talent, muzikalnost in tehnično brezhibno virtuoznost so nagradili tudi sodniki na mnogih mednarodnih glasbenih tekmovanjih: v letih 1990 do 1994 je prejel več zaporednih prvih nagrad na mednarodnem tekmovanju "Emil Vajda” za godala na Madžarskem; 1992: prva nagrada na tekmovanju "János Koncz” za violino na Madžarskem; 1993: prva nagrada in posebna nagrada na mednarodnem tekmovanju "Carl Flesch” na Madžarskem; 1999: posebna nagrada na mednarodnem tekmovanju "Pablo de Sarasata” za violino v španski Pamploni; 2000: prva nagrada in posebna nagrada na mednarodnem tekmovanju za komorno glasbo v Solunu v Grčiji; 2003: skupaj z bratom Ádámom Jávorkaijem je dobil prvo nagrado na tekmovanju Kodály v avstrijskem Semmeringu; 2009: skupaj z Ádámom Jávorkaijem jima je naziv umetnik leta podelila mednarodna Zveza glasbene mladine v sodelovanju z Bank Austria.

Izdelava: MMstudio