JADRANKA JURAS, petje

12. 7. - 15. 7 2017
150€
Jadranka Juras je konec devetdesetih uspešno glasbeno pot odločno začrtala v popularni glasbeni skupini Planet Groove, s katero so izdali dve zgoščenki: Livin` on planet earth in Zakon Groovitacije.
Svoje pevsko in glasbeno znanje je nadgradila na univerzi JAZZ INSTITUT KUNSTUNIVERSITAT v Gradcu, kjer je leta 2008 uspešno končala študij in diplomirala iz koncertnega jazzovskega petja pri prof. Deni DeRose.

Kombinacija jazzovskega petja, vplivov sodobne popularne glasbe in želje po avtorskem izrazu je porodila dva odmevna avtorska projekta; prvenec z naslovom Anima in kasnejši album Sakura. Oba sta prejela odlične kritike, singli z obeh plošč pa so se zavihteli na prva mesta najpomembnejših radijskih postaj v Sloveniji. V svoji karieri je sodelovala z vsemi pomembnejšimi skladatelji in glasbeniki v Sloveniji, ter izvedla veliko koncertov tako doma kot tudi v tujini.

Nekaj pomembnim mejnikov:

 V letu 2001/2002 je vodila izjemno popularno glasbeno oddajo Videospotnice na nacionalni televiziji Slovenija, ter zmagala na festivalu ŠANSON, v organizaciji Caffe teatra in nacionalnega radia Slovenije. Leta 2002 je s skupino Sestre odšla na EUROSONG 2002 v Estonijo. V istem letu je po izboru strokovne komisije zmagala na tekmovanju SLOVENSKA  POPEVKA.

Leta 2005 je nastopila na EMI z avtorsko skladbo Anima, ki je napovedala izid njenega prvenca z istoimenskim naslovom.

Leta 2008  je diplomira na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz in vodila glasbene delavnice (med drugim kot somentorica priznane jazzovske pevke Judy Niemack na Jazzinty 07), ter sodelovala z glasbeno skupino Laibach na njihovi evropski turneji.

Leta 2009 je izdala drugo samostojno ploščo z naslovom Sakura ter se odločila, da se začne izobraževati na področju klasičnega solo petja.

Leta 2012 je tako debitirala na odru SNG Ljubljana v operi H.Purcella v naslovni vlogi Dido in Enej, ter izvedla številne solo recital po Sloveniji. Na povabilo dirigenta Emmanuela Villauma se je istega leta udeležila evropske turneje s Slovensko filharmonijo in Slovenskim komornim zborom (koncertna izvedba opere "Iolanta” P.I.Tchaikovsky). V letu 2014 je nastopila v operi Figarova svatba W. A. Mozarta ter na povabilo Tiborja Kerekeša, solista orkestra Slovenske filharmonije, gostovala na njegovi novi solo plošči "Meetings”.  

Konec leta 2015 je debitirala v operni hiši Narodni divadlo moravskoslezske na Češkem v vlogi Sare v opera G.Donizettija "Roberto Devereux”.

V letu 2016 je izdala svojo prvo zgoščenko za jazzovsko glasbo z naslovom "Paris honey”. Na zgoščenki se nahaja devet jazzovskih standardov in ena avtorska skladba.   
Izdelava: MMstudio