ROBERT SZREDER
Nizozemska, violina: 3. 7. - 13. 7. 
320€Robert Szreder je bil rojen leta 1946 v Deblinu na Poljskem. Leta 1970 je z odliko diplomiral v razredu profesorja Z. Brzewskega na varšavski Akademiji za glasbo 

Preden se je preselil na Nizozemsko, kjer živi še danes, se je Robert Szreder že zapisal med prejemnike nagrad za mednarodnem tekmovanju glasbenih poustvarjalcev Gaudeamus Interpreters Competition na Nizozemskem, na tekmovanju Bele Bartoka v Budimpešti ter na nekaj drugih mednarodnih glasbenih tekmovanjih. 

Danes je profesor na Glasbenem konzervatoriju v Maastrichtu, kot gostujoči profesor pa predava tudi na glasbenih akademijah in vodi mojstrske tečaje v ZDA, Rusiji, na Irskem, Poljskem, v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Kitajskem, v Južni Koreji in drugod po svetu in je

reden gost mnogih festivalov: festival Beethovnove glasbe na Švedskem, Mozartov festival v ZDA, Varšavska jesen na Poljskem, ter Holland Festival.

Njegovi nastopi na odrih zahodne Evrope, ZDA, Južne Amerike, Azije, Poljske, Rusije, Češke, Slovaške, Bolgarije in Madžarske so vedno sprejeti v velikim navdušenjem. V svoji karieri je Robert Szreder posnel že številna dela za radio in televizijo ter več vinilnih in CD plošč

Na mnogih glasbenih tekmovanjih sodeluje tudi kot član žirije.

Robert Szreder je bil prvi in dosedaj edini umetnik, ki je bil povabljen, da pripravi gala concert ob 50. obletnici meddržavnega sodišča OZN v Palači miru v Haagu. 

Kot dirigent vodi orkestre in glasbene zasedbe na Nizozemskem in drugod po svetu. 

Od leta 1974 Robert Szreder živi in dela na Nizozemskem. Med letoma 1996 in 2015 je bil predsednik Fundacije za štipendije Roberta Szrederja, od leta 2015 pa deluje kot direktor organizacije Robert Szreder Young Musicians Management.

Robert Szreder je dobitnik mnogih mednarodnih nagrad in priznanj (npr. odlikovanje meddržavnega sodišča OZN, medalja združenja Thomas More Society). Predsednik Republike Poljske mu je podelil red za zasluge za prispevek k poljski kulturi in oficirski križ reda Polonia Restituta.

Izdelava: MMstudio